KENNEL MULERY`S

GOLDEN RETRIEVER

 

   
  home
  Just for you bosz
  Indy
  Sterre
  Caelin
  Sem 
  nieuws
  foto`s
  links
  contact
   
   
   

 

  Nieuws 2015  
 

 

Eind maart 2015, Indy 1 yr 3 mnden. 

Onze laatste les bij Sietze gevolgd van het winterseizoen.

Indy is flink vooruit gegaan onder de hoede van Sietze en Ron. Markeren en slepen gaat steeds beter Speedy uitgevoerd. Door de wintermaanden hadden wij nog geen blind apport over water gedaan, maar ook dit kon de bolleboos met enige aanmoediging in het water. Knappe vent. Verloren zoeken gaat uitstekend. Wij zijn al begonnen met de zitfluit en doorsturen en links rechts sturen en ook dit pakt hij vlot op. Wij krijgen veel ruimte in het aanleren en dat is fantastisch. Ook de groep is zeer tolerant en supportive en gezellig. Thanks hiervoor! 

Door veel moeten missen bij jachthondenschool Almere en wel betalen met commentaar zijn wij hier maar gestopt. Moet leuk blijven. 

Wij hebben ook nog een fieldtrial workshop annex nestreunie bij de Cerbel kennel gehad. Wat was het superleuk drie broertjes en een nichtje te zien. Zijn broertjes zijn reuzen van honden geworden en allen even fel. Indy is wat fijner uitgevallen dan de anderen. Wat een spierbundels. Marianne vond dat Indy op niveau is. Fijn. Buiten natuurlijk het liniewerk zonder piepen, hij piept, orweja is niet aan mij besteed! Verder vond zij dat hij als een staande hond zocht, net als zijn moeder wat zij liever wat minder had gezien. Tja, vermenging van twee honden geeft nooit een middellijn maar altijd meer iets van de vader of iets van de moeder. Ik vind het een weergaloos gezicht en ben blij met mijn staande labrador. Hij was inderdaad de enige die de achterste dummy vond en de dummy achter een hindernis. Als je hem meters ziet maken door het bos is het toch wel met een bepaalde Wowfactor. Ik mocht geen apporteermachiene van hem maken en de meeste dummy's zelf ophalen. Mja, niet elk advies hoeft een mens op te volgen. Al met al een mooie dag. 

Indy 11 maanden.
Zeer geďnteresseerd vanuit de auto kijkend naar de jachtles.

Indy 11 maanden

Met dank aan geweldige Sietze de Jong en jachthondenschool Almere is het weer genieten van de training. Wat is het toch geweldig. Pure passie van ons beiden !


INDY 30 weken.

Wat een heerlijk hondje is het geworden. Hij kan al dingen waar de goldens nog wel een jaar of twee voor nodig hadden. Om wat minder los met hem te trainen bij de knjv puppytraining heb ik hulp gekregen van Gerda Companjen en tevens Marianne van Soest. Zij geven ons handvaten mbt steadyness en linielopen en rust op de post.

Waar dit twee maanden geleden nog bijzonder moeizaam ging met trekken als een idioot aan de lijn, alleen tijdens de training als alles spannend is, oefenen wij nu continu op het volgen met allerlei verleidingen van andere honden waar wij in een hondenrijk gebied als waar wij wonen dankbaar gebruik van maken. De field trial trainingen hebben mij weer structuur gegeven waar aan te werken. Samen met de knjv trainingen waar hij goed in aanraking komt met het werken in een groep honden waarbij iedereen vlak op je staat en goed aanbod aan wild en sleep etc, alles hebben wij al gedaan.
Hij leert bijzonder snel dus ook foute dingen, met markeren loopt hij op de helper, dit is een extra punt van aandacht en erin geslopen tijdens de knjv training, waar er nu extra op wordt gelet. Gek genoeg markeert hij super in hoog gras als wij voor de lol een balletje gooien, ik was onder de indruk hoe goed hij het wist met ook nog een volgoefening erachteraan met hierna pas halen vanuit een andere plaats.

Indy apporteert dus alles...Indy apporteert dus alles...

Wij wisselen gehoorzaamheid continu af met een lolletje, elke dag weer een variatie op hetzelfde thema. Hij vindt het knetter leuk elke dag. Het is echt een werkhondje. Overdag lekker slapen en de andere honden lastig vallen, af en toe zie je een wang uitgetrokken worden bij Sem, gewoon schrikken. Sem geeft dan geen kik en snauwt hem niet af, helaas. De goldentjes zijn toch wel bijzonder in karakter, makkelijk is geeneens het woord, zij zijn ronduit geweldig.
Ook Sem heeft behoefte aan trainen en wij gooien wat met de bal uit spielerei, dan zie je zijn geweldige neusgebruik en markeertalent. Sterre heeft er geen zin meer in en loopt met haar neus in de wind door, zij wil er niets mee te maken hebben, daarvoor vindt zij zichzelf teveel de alphateef.
Wel heeft Sem iets geks. Hij is nogal fanatiek op die bal en kan dan halverwege gaan liggen vooral in huis als hij teveel heeft gehold bij te warme omgeving, boven de 15 graden. Ook bij spelen heeft hij dit.  Net alsof hij ook excercised induces collaps heeft, EIC, wat veel bij labradors voorkomt. Door niet teveel met hem te doen en hem veel de bal te laten houden hoop ik zijn stress niveau laag genoeg te houden, alles met mate. Erg jammer omdat het een goede B hond zou zijn.

Trainen met 1 hond is voldoende, zeker gezien de extra fieldtrainingen in Kamperveen en onder Eindhoven. Superleuk met zo een fijne, niet hyperactieve , gevoelige, will to pleaserige fieldtrial hond te mogen werken, wat een cadeautje.

 

INDY 18 Weken. Sem geklemd tussen twee hondjes met dan zo een enge pup tegen je buik. Beetje verontruste blik.

Indy, Indiana Jones, Cerbel George volgens zijn stamboom woont sinds twee weken bij ons.

Het scheelt dat ik nu onderhand met mijn vijfde hond wederom puppyjachttraining volg met tevoren toch niet altijd even makkelijk apporterende golden retrievers met grapjes en grollen. Een trainingsmaatje met bijzonder veel humor noemde mijn eerste hond Caelin achterbaks en dat was zij ook....Na bekomen te zijn van dit gezegde moet ik het toegeven. Zij was in staat om bij verloren zoeken het apport te vinden en aan te raken met haar neusje van hier ligt het en vervolgens leeg terug te keren. Na eenmaal door mijn vorige trainster gillend achterna te zijn gerend keerde zij als een slagschip om en kon in een rechte lijn de dummy vinden en weer terugbrengen. Zij heeft hierna altijd alles gehaald en was een betrouwbare apporteur. Sterre had er altijd zin in met redelijk mooie uitvoering tot je de volgende week opnieuw ging trainen. Totaal ongetraind nog een map b gehaald wat toch wel een prestatie is voor een hond met een  hekel aan wild. Prima dirigeerbaar maar dan weer de b onderdelen vergeten. Sem leek veelbelovend als pup. Door ziekte lang uitgevallen en hierna frank en vrij en een beetje schijt aan je. Bo is herplaatst en woont nu bij geweldige bazen die een goed opgevoede prachtige hond hebben gekregen die rustig is als zij de aandacht niet hoeft te delen. Bij mij branden altijd een paar draadjes door in de hersentjes en ik heb haar tot mijn groot verdriet een passender huis moeten geven wat bijzonder goed heeft uitgepakt. Zij blijft een plekje in mijn hart hebben.
Na deze voorgangers is nu Indy aan zet. De oortjes zakken al als hij mij aankijkt van onderdanigheid. Leuk ventje. De roedel is lief voor hem, daar heeft hij bijzonder veel mazzel aan met Sem.

 
  Nieuws 2013  
 

Nu is het helaas voorlopig klaar met alle trainingen met beide hondjes. Wat hebben wij genoten, wat was het toch geweldig in de natuur de hondjes te laten doorontwikkelen tot de jachthond die zij zijn. Wat hebben wij toch op prachtige plekken getraind. Nieuw werk inclusief verhuizen eist zijn tijd op. Ooit zal er wel weer getraind worden maar dan met een nieuw talent, zwart en speedy, ik kijk er nu al naar uit. De lange weg van niet werklijnen is niet meer weggelegd voor mij. Lieve Sterre mag nu weer haar ondeugende grapjes uitvoeren en lekker strompelig overeind komen na liggen en lekker oud worden. Sem blijft geweldig. Wat een lieve stabiele reu is het toch met die oogjes van hem, net zijn moeder. Een kustdorp wacht op ons, met prachtige dijkgebieden en bos en zee. De honden zullen het geweldig vinden!

Foto: Zusjes from white golden home, op voorgrond Janey, prachtige zus van Sterre en Sterre tijdens een wandeling in het Gooi, lekker samen gerold in het zand, want je bent nat.

Workshops Anke Bogarts Sevenum 2013

Twee opeenvolgende dagen de geweldige workshops  gevolgd van Anke Bogaerts en Kathrin Strehle, een jonge Duitse trainster werkend volgens de methode van Anke. De eerste dag met Sem, als beginnende B-hond  en de tweede dag met Sterre als gevorderde A-hond
De techniek en lesmethode is flink veranderd tov enige jaren geleden bij een overwegend Duits deelnemerveld. Engelse workingtesten en alle daarbij behorende problemen kregen de aandacht zoals piepen, onrust op de post, heelwork, linie lopen en markeren. Handige tips gehad voor beide honden toepasbaar hoe de territoriumfluit te gaan gebruiken met de stempelmethode en een apart commando van iets breder zoeken, uit ervaring weet ik een bijzonder handige tip ook bij nederlandse workingtesten als je als voorjager goed weet waar het ligt en de hond minder goed.
Mooie tip ook over de opbouw van het verloren zoeken hoe je de hond aanleert met grotere slagen op de wind het gehele bos te  laten uitwerken zonder het spoor van voetsporen te volgen en waar in te zetten tov de wind.
Sem liep na wat tegenstribbelen toch de gehele verdere dag netjes los naast en voerde alle opdrachten goed uit, met een stijgende lijn. 

De volgende dag was een gevordere dag met Sterre. De testoefeningen over dirigeren met allerlei verleidingen en natuurlijke barrieres verliepen goed wat erop wees dat zij alle commando' s kende onder alle omstandigheden,  ook goed dirigeerbaar in water. Het volgende "moeilijkere" dirigeerwerk viel mij mee. Wat een goede tip van Kathrin was hoe de hond zelfverzekerd te maken bij het dirigeren door weer met half blinds en markeerpaaltjes en witte dummy's te gaan werken. De trainingsmethode van vooruit alleen op memory is nooit mijn methode geweest dus ook geen vastloper itt de Duitse deelnemers met hun field trial labjes. Leve de witte bak en witte paaltjes.
Verder geoefend met veelvuldige walkups. Wederom lag de nadruk op snel de dummy binnenkrijgen vanuit de linie met territoriumfluit vaak met  lastige markeerplekken zoals hoog gras. Anke had nog de opmerking over markeren dat dit trefzeker moest gaan, zonder concessies, gelijk op het goede punt. Ook zorgen dat de hond niet tever uit het valgebied geraakt bij een blind.
Al met al ben ik zeer tevreden over de hondjes, Sterre gaat beter dan gedacht op dirigeergebied. Sem is zo een lekkere vrolijke jongen. De honden liggen kapot te knorren na deze jachtdagen. 

Wat nog steeds blijft staan is  bij verplichte volgorde bij een dubbel aport het pivoteren om het geheugen van de hond te ondersteunen door bij te draaien naar de gewenste richting.  
Ook het locken op de vooruit in de juiste richting is universeel, dit lukt zowel bij de beginnende B hond als ook bij de A hond. 
Ook het  uitlijnen met een uitgestrekte richting gevende arm  vergemakkelijkt het uitlijnen en rechte lijnen lopen los van de wind , ook van de markeerlijn. Guus van Maarseveen is drukdoende in een klein goldengroepje Sterre verder door te doen ontwikkelen. Wat valt er nog veel te leren als voorjager, geweldig gewoon. Door elke keer veel te markeren zie je al verbetering.

Sterre en Sem gaan samen alleen voor de zomermaanden, door werkperikelen, trainen bij JUST FOR YOU, BOSZ.

Verder staan ons nog geweldige workshops van Anke Bogaerts te wachten zowel op B als vergevorderd A gebied, waar beide honden aan deel zullen nemen.

Dankzij de goede lessen van Sietze de Jong, waarvoor nog steeds mijn dank, is Sem in bijzonder korte tijd weer op B niveau geraakt na een uitval van twee jaar  na de puppytraining door ziekte.
Sem heeft buiten ichthyosis en geen ingedaalde testes bdz. ook een bewezen voedselallergie, wat maakte dat hij langdurig braakte en bijzonder ongelukkig was met pijn. Het was bijzonder zielig om te zien. Door nog strenger hypoallergeen voer is hij nu weer gezonder, alhoewel hij nog steeds zijn nare momenten heeft. Hoe knap vind ik het van hem dat hij ondanks dit toch te porren is voor een dummy in het bos en prachtig het bos uitkamt.

Beide hondjes zitten vooraan als het gaat om meegaan en bij het aandoen van de jachtlaarzen begint Sterre al nerveus te trappelen en te gillen dat en of zij mee mag.  Wederom met de goede hulp van Sietze sleept zij nu goed en kan zij ook open terreinen aan. Het plezier staat nu voorop, de honden vinden het leuk, wat wil ik nog meer. Just for you, bosz!

 
  Nieuws 2012  
 


Sterre: Een A-diploma staat nog op het verlanglijstje maar is geen halszaak. Zij vindt het fantastisch en gaat na te training uitgebreid verhaal halen hoe braaf zij is geweest, van monosyllabische zinnetjes als “ ja, jachttraining gehad, braaf geweest, zoeken, sleep, jachttraining” doet haar trots zitten en alle complimentjes ontvangen.

Sterre traint op dit moment bij de nieuw opgerichte vereniging vereniging jachthonden zelfopleiding almere, waar zij weer veel vertrouwen in opdoet, zij gaat als een trein. Sem traint bij Sietze de Jong met de geweldige hulp van Ron na een langdurige uitval van twee jaar na de puppyjachttraining, sem is echt geweldig, wat een moedige vent met zoveel will to please en een geweldige neus, i love him! De training is een vrij-werken met doel een zelfstandig werkende hond, die vertrouwen heeft en mooi snel werk laat zien. Pushen is niet aan de orde. Voor een gevoelshond als Sterre de beste trainingsconditie. Alle honden in onze jachtgroep doen het erg goed en hebben veel bereikt of zijn goed op weg.

Foto: copyright Ron Baltus